Grundopskrifter til hjemmelavet is på ismaskine, i flere forskellige varianter. Grundopskrift kan bruges til en lang række forskellige is. Se eksempler nederst.
Ingredienser til grundopskrift 1
- 6 pasteuriserede æggeblommer
- ca. 150 g sukker
- 7 dl mælk/fløde (forholdet mellem mælk og fløde kan justeres)
Fremgangsmåde for grundopskrift 1
- Kog mælk/fløde op til det begynder at småboble
- Pisk æggeblommer og sukker hvidt og luftigt
- Tilsæt mælk/fløde og pisk det sammen
- Kom massen tilbage i gryden og varm det stille og roligt op indtil det legerer
- Afkøl massen, og kør isen på ismaskinen
Ingredienser til grundopskrift 2
- 5 dl sødmælk
- 2,5 dl fløde
- 65 g skummemælkspulver
- 20 g glukosesirup
- 130 g sukker
- 25 g druesukker
- 3 g Cremodan
- 1 knivspids salt
- 2 æggeblommer
Fremgangsmåde for grundopskrift 2
- Bland mælk, fløde, skummemælkspulver og glukosesirup i en gryde og varm det op til 40°
- Bland sukker, druesukker, Cremodan og salt godt sammen og kom det i gryden
- Tilsæt æggeblommer
- Varm massen op til 84° under omrøring
- Hæld massen over i en skål, og sæt den til afkøling i køleskabet natten over
- Pisk massen igennem, og kør den på ismaskinen
Vaniljeis
- 1-2 vaniljestænger
Bland vaniljekornene med lidt af sukkeret og tilsæt det sammen med resten af sukkeret. Kog mælk/fløde sammen med stængerne.
Kanelis
- 4 kanelstænger
- Ca. 2 spsk stødt kanel
Kog mælk/fløde sammen med kanelstængerne, og lad det trækker lidt. Smag isen til i ismaskinen med stødt kanel.
Kokosis
- 700 dl fed kokosmælk (udskiftes med mælk/fløde)
- Kokosmel
Tilsæt kokosmælk i stedet for mælk/fløde, uden at koge det op. Smag isen til i ismaskinen med kokosmel.