Hjemmelavet is

Grundopskrifter til hjemmelavet is på ismaskine, i flere forskellige varianter. Grundopskrift kan bruges til en lang række forskellige is. Se eksempler nederst.



Ingredienser til grundopskrift 1

  • 6 pasteuriserede æggeblommer
  • ca. 150 g sukker
  • 7 dl mælk/fløde (forholdet mellem mælk og fløde kan justeres)

Fremgangsmåde for grundopskrift 1

  1. Kog mælk/fløde op til det begynder at småboble
  2. Pisk æggeblommer og sukker hvidt og luftigt
  3. Tilsæt mælk/fløde og pisk det sammen
  4. Kom massen tilbage i gryden og varm det stille og roligt op indtil det legerer
  5. Afkøl massen, og kør isen på ismaskinen


Ingredienser til grundopskrift 2

  • 5 dl sødmælk
  • 2,5 dl fløde
  • 65 g skummemælkspulver
  • 20 g glukosesirup
  • 130 g sukker
  • 25 g druesukker
  • 3 g Cremodan
  • 1 knivspids salt
  • 2 æggeblommer

Fremgangsmåde for grundopskrift 2

  1. Bland mælk, fløde, skummemælkspulver og glukosesirup i en gryde og varm det op til 40°
  2. Bland sukker, druesukker, Cremodan og salt godt sammen og kom det i gryden
  3. Tilsæt æggeblommer
  4. Varm massen op til 84° under omrøring
  5. Hæld massen over i en skål, og sæt den til afkøling i køleskabet natten over
  6. Pisk massen igennem, og kør den på ismaskinen


Vaniljeis

  • 1-2 vaniljestænger

Bland vaniljekornene med lidt af sukkeret og tilsæt det sammen med resten af sukkeret. Kog mælk/fløde sammen med stængerne.

Kanelis

  • 4 kanelstænger
  • Ca. 2 spsk stødt kanel

Kog mælk/fløde sammen med kanelstængerne, og lad det trækker lidt. Smag isen til i ismaskinen med stødt kanel.

Kokosis

  • 700 dl fed kokosmælk (udskiftes med mælk/fløde)
  • Kokosmel

Tilsæt kokosmælk i stedet for mælk/fløde, uden at koge det op. Smag isen til i ismaskinen med kokosmel.