Ragú alla bolognese

Autentisk opskrift på den traditionelle italienske paste bolognese


Ingredienser

  • Olivenolie
  • 1 kg hakket oksekød (min 10 % fedt)
  • 1 kg hakket svinekød (min 10 % fedt)
  • 200 g pancetta eller bacon
  • 250 g tomatpure
  • Ca. ½ flaske rødvin
  • 4 store gulerødder
  • 1 bundt bladselleri
  • 4 mellemstore løg
  • 4 dl sødmælk
  • 4 oksebouillonterninger eller oksefond
  • 4 laurbærblade
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Steg kødet i olivenolien, så det bliver brunet godt af. Det skal gøres af flere omgange afhængig af gryden/pandens størrelse. Stilles derefter til side.
  2. Steg pancetta/baon let, uden at det bliver sprødt, og sæt det ligeledes til side
  3. Rist tomatpure af kort, og sæt det til side
  4. Deglacer panden/gryden med rødvinen og sæt det til side sammen med kødet
  5. Hak gulerødder, bladselleri og løg, eller riv det på et groft rivejern
  6. Steg det i olivenolie indtil det falder sammen
  7. Tilsæt det stegte kød, tomatpure og rødvin
  8. Tilsæt mælken, og fyld op med vand indtil det næsten dækker kødet
  9. Tilsæt oksebouillonterninger/oksefond og laurbærblade
  10. Lad det hele koge under låg i minimum to timer, og gerne mere. Kig til det indimellem og rør rundt i det. Den sidste del af kogetiden kan låget fjernes, for at reducere saucen og gøre den tykkere.
  11. Smag til med salt og peber
  12. Servér med pasta, som gerne må være hjemmelavet, og friskrevet parmasanost. Pastaen skal helst være tagliatelle eller pappardelle. En rigtig italiener ville aldrig servere spaghetti til en ragú alla bolognese.

Variationer

Retten kan tilføjes yderligere ingredienser, der dog fjerner autenciteten.

  • Friske eller tørrede krydderurter kan tilføjes for at give mere smag, fx oregano, timian og rosmarin. Det hører dog ikke hjemme i en traditionel ragú alla bolognese.
  • Sherry vineddike og sukker kan bruges til at justere smagen, selvom det ikke er traditionelt.
  • Tomatpassata eller tomater på dåse kan tilføjes for at give saucen mere fylde og tomatsmag. Dette gør det dog mere til en kødsauce end en traditionel ragú.