Mayonnaise

Grundopskrifter på hjemmerørt mayo, der kan bruges til forskellige smagsvarianter.


Den klassiske

Klassisk mayonnaise med æggeblommer.

Ingredienser

  • 2 æggeblommer
  • 1 tsk sennep
  • 1 spsk æblecidereddike, sherry vineddike, eller anden eddike
  • 2 dl solsikkeolie
  • Smag til med citronsaft, salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Pisk æggeblommer sammen med sennep og  eddike
  2. Pisk langsomt olien ind i æggeblommen, indtil den ønskede konsistens opnås
  3. Smag til med citronsaft, salt, peber og evt. yderligere smagsgivere (se nederst)

Med hele æg

En mayonnaise kan også laves med hele æg.

Ingredienser

  • 1 æg
  • 1 tsk sennep
  • 1 spsk æblecidereddike, sherry vineddike, eller anden eddike
  • 2 dl solsikkeolie, eller anden olie evt. med smag
  • Smag til med citronsaft, salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Kom æg, sennep og eddike i en skål/eller glas hvor der er plads til en stavblender
  2. Hæld al olien ved
  3. Sæt stavblenderen helt ned til bunden, og blend indtil mayo’en tykner i bunden.
  4. Bevæg herefter stavblenderen langsomt op, indtil al olien er blendet ind i mayo’en
  5. Tykkelsen kan evt. justeres med vand eller mere olie
  6. Smag til med citronsaft, salt, peber og evt. yderligere smagsgivere

 


Smagsvarianter

Mayonnaisen kan varieres tilsættes yderligere smag, fx nedenstående:

  • Svampe-mayo: Tilsæt tørrede svampe, finthakket på minihakker (fx karljohan eller kantarella)
  • Estragon-mayo: Brug bearnaise-essens i stedet for eddike, og tilsæt ca. 2 tsk. estragon der evt. er stødt helt fint i en morter
  • Paprika-mayo: Tilsæt ca. 2 tsk. paprika
  • Chili-Mayo: Tilsæt chilipulver efter smag
  • Teriyaki-mayo: Tilsæt 2 spsk teriyaki i stedet for eddike