Grundopskrifter på hjemmerørt mayo, der kan bruges til forskellige smagsvarianter.
Den klassiske
Klassisk mayonnaise med æggeblommer.
Ingredienser
- 2 æggeblommer
- 1 tsk sennep
- 1 spsk æblecidereddike, sherry vineddike, eller anden eddike
- 2 dl solsikkeolie
- Smag til med citronsaft, salt og peber
Fremgangsmåde
- Pisk æggeblommer sammen med sennep og eddike
- Pisk langsomt olien ind i æggeblommen, indtil den ønskede konsistens opnås
- Smag til med citronsaft, salt, peber og evt. yderligere smagsgivere (se nederst)
Med hele æg
En mayonnaise kan også laves med hele æg.
Ingredienser
- 1 æg
- 1 tsk sennep
- 1 spsk æblecidereddike, sherry vineddike, eller anden eddike
- 2 dl solsikkeolie, eller anden olie evt. med smag
- Smag til med citronsaft, salt og peber
Fremgangsmåde
- Kom æg, sennep og eddike i en skål/eller glas hvor der er plads til en stavblender
- Hæld al olien ved
- Sæt stavblenderen helt ned til bunden, og blend indtil mayo’en tykner i bunden.
- Bevæg herefter stavblenderen langsomt op, indtil al olien er blendet ind i mayo’en
- Tykkelsen kan evt. justeres med vand eller mere olie
- Smag til med citronsaft, salt, peber og evt. yderligere smagsgivere
Smagsvarianter
Mayonnaisen kan varieres tilsættes yderligere smag, fx nedenstående:
- Svampe-mayo: Tilsæt tørrede svampe, finthakket på minihakker (fx karljohan eller kantarella)
- Estragon-mayo: Brug bearnaise-essens i stedet for eddike, og tilsæt ca. 2 tsk. estragon der evt. er stødt helt fint i en morter
- Paprika-mayo: Tilsæt ca. 2 tsk. paprika
- Chili-Mayo: Tilsæt chilipulver efter smag
- Teriyaki-mayo: Tilsæt 2 spsk teriyaki i stedet for eddike