Wienerdej

Wienerbrødsdej til fx kanelsnegle eller tebirkes


Ingredienser

  • 500 g koldt smør
  • 50 g gær
  • 400 g koldt vand
  • 3 æg
  • 10 g salt
  • 65 g sukker
  • 920 g hvedemel

Fremgangsmåde

  1. Bank/rul det kolde smør ud mellem to stykker bagepapir til en firkant på ca. 20 x 20 cm., og sæt den på køl
  2. Opløs gæren i vandet
  3. Tilsæt æg og sukker
  4. Bland mel og salt og tilsæt det, og ælt dejen godt sammen
  5. Rul dejen ud på et meldrysset bord til en firkant på ca. 45 x 45 cm.
  6. Placér smørfirkanten på midten af dejen i en vinkel på 45° (så hjørnerne af smøret peger mod siderne af dejen)
  7. Pak smøret ind i dejen ved at folde hjørne ind over, indtil al smøret er dækket til
  8. Tryk den sammen og rul den ud til et rektangel på ca. 30 x 50 cm.
  9. Dæk dejen med film og sæt den på køl i ca. 1 time
  10. Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud til et større rektangel på ca. 30 x 90 cm.
  11. Fold dejen i tre lag, ved først at folde den ene ende 1/3 ind over, og derefter den anden side ovenpå
  12. Vend dejen 90° og rul den lidt ud forsigtigt
  13. Dæk dejen med film og sæt den på køl i ca. 1 time
  14. Gentag trin 11-14
  15. Gentag trin 11-14
  16. Wienerdejen har nu 27 lag smør, og er klar til at blive brugt til kanelsnegle eller tebirkes